concerten congressen exposities

Home
Agenda
Gebruik
De Nieuwe Kerk
Vrijwilligers
Route en contact

NIEUWS ARCHIEF

Van Romeinen tot rappers in de Nieuwe Kerk
PZC, geschreven door Ali Pankow 30 juni 2010

Her en der lagen ledenmaten verspreid over de vloer van de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Armen en benen van etalagepoppen welteverstaan. Geen decor voor een horrorfilm, maar de aanblik van een tentoonstelling in opbouw. De zomertentoonstelling  ‘Trends’ , die vrijdagavond 2 juli met een sprankelend muziekprogramma wordt geopend en vervolgens tot en met 8 september hier te zien zal zijn. ‘Trends’ belooft zeker een bezoek aan de Nieuwe Kerk waard te worden.

Baukje Bijlsma is de bedenker van het thema dit jaar. Trends in muziek, architectuur en mode bleek legio mogelijkheden te bieden voor een tentoonstelling waar zowel volwassenen én kinderen plezier aan kunnen beleven. Zo kun je de komende zomer in de Nieuwe Kerk zowel Romeinen als rappers tegenkomen. Misschien niet in levende lijve, maar toch zo echt mogelijk nagemaakt. De trends die in muziekstijl, kleding of bouwwijze aan de orde komen, zijn: Klassieke oudheid, Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Klassieke periode, Neoclassicisme, Jazz, Jugendstill en Hip Hop.

,,Maar je kunt niet van al die perioden zowel mode als muziek als architectuur laten zien, toch?”, vroeg ik Baukje. ,,Jawel, hoor. Jij denkt misschien dat er bijvoorbeeld geen architectuur in hiphop-stijl bestaat, maar dan vergis je je hoor” , pareert zij direct. Baukje is er immers best een beetje trots op dat zij ergens in Limburg twee succesvolle ontwerpers heeft gevonden die hun roots in de hiphop hebben en dat niet verloochenen, ondanks dat zij inmiddels  veertigers en gesetteld zijn.  ,,Kom nog maar een keertje terug als de tentoonstelling helemaal is ingericht. Dan kun je zien wat daar het resultaat van is”, nodigt Baukje me uit.

Het lijkt bij de start van de opbouw nog wat chaotisch, maar dat blijkt bij nader inzien enorm mee te vallen. Terwijl diverse vrijwillers druk in touw zijn met het aankleden van etalagepoppen of voorafgaand daaraan een etalagepop in elkaar zetten of druk in de weer zijn met een glas-in-lood-raam houdt Baukje de supervisie.  Zij weet precies waar elke periode met zijn eigen trends een plekje moet krijgen in de kerk. ,,Mensen willen leuke dingen zien, maar ook iets leren van een zo’n presentatie. Daar houden we rekening mee, we hebben tenslotte niet voor niks vorig jaar een enquete gehouden onder het publiek. Daar kwam uit  dat de bezoekers er graag iets van opsteken, dat de kinderen het ook naar hun zin moeten hebben en dat een bezoek aan de Nieuwe Kerk op zich ook al een meerwaarde inhoudt.” Baukje heeft met al die voorkeuren zoveel mogelijk rekening gehouden bij de samenstelling van ‘Trends’.

Dus, is er ook een kinderhoekje ingericht met spelletjes en  filmpjes over bijvoorbeeld attributen van vroeger zoals een waaier en een pruik. Wat die waaier betreft. Daar bleken vrouwen veel meer mee te doen dan zich alleen maar koelte toe wuiven. Een waaier  bleek namelijk een uitstekend attribuut om te flirten.  Het was dan ook van belang op de hoogte te zijn van ‘De taal van de waaier’. De manier waarom een meisje of vrouw dit attribuut vasthield kon het begin zijn van een spetterende liefdesaffaire. Stel je voor dat je die als jongen of als man mis zou lopen omdat je die taal van de waaier niet had verstaan.

De zomertentoonstelling ‘Trends’ biedt veel meer bezienswaardigs. Te veel om in dit blog overal op in te gaan.  Wie nieuwsgierig is geworden, maar ook degenen die niks met tentoonstellingen hebben, maar wel van muziek houden, kunnen vrijdagavond 2 juli een veelbelovend programma verwachten met onder meer optredens op het plein voor de Nieuwe Kerk van rappers , streetdancers en een graffiti-kunstenaar. Verder biedt het programma in de kerk zelf een mix aan stijlen, zoals Gregoriaanse zang, composities van Mozart, maar ook swingende jazz.

Kortom: een aanrader zowel de tentoonstelling zelf als de openingsavond.


Menu:    Home    Agenda    Gebruik    De Nieuwe Kerk    Vrijwilligers    Route en contact