concerten congressen exposities

Home
Agenda
Gebruik
De Nieuwe Kerk
Vrijwilligers
Route en contact

WAT EEN ORGELMUZIEKFESTIVALS IN DE NIEUWE KERK
De muziekfestivals in de Nieuwe Kerk zijn een begrip geworden. Succesvol waren de festivals rondom de componisten Bach en Mozart, het Festival des Flûtes en het zojuist afgeronde Romantic Festival. De muziekfestivals in de Nieuwe Kerk zijn onderscheidend:

Ze zijn van muzikaal hoge professionele kwaliteit. Maar er is ook samenwerking bijvoorbeeld met de Zeeuwse Muziekschool. Binnen eenzelfde festival treden professionele musici op maar ook jeugdige talenten uit de wijde omgeving. Professionele koren maar ook kwalitatieve ensembles en orkesten bestaande uit amateurs , Er wordt gestreefd naar originaliteit zowel in programmakeuze en vormgeving. Er is veel aandacht voor educatie (lezingen en speciale kinderconcerten, workshops en openbare masterclasses) De kosten worden laag gehouden omdat het festival gedragen en georganiseerd wordt door bevlogen vrijwilligers.


WAT EEN ORGEL!
april 2011- jan 2012
Bijna een vol jaar lang stond de Nieuwe Kerk in het teken van het orgel. 'Wat een orgel!' was de titel van een festival waarbij de organisatoren wilden laten zien wat voor muzikale rijkdom de stad Zierikzee met het Kam & van der Meulenorgel in huis heeft, een rijkdom die velen niet beseffen. Het orgel wordt vooral beschouwd als 'kerk' orgel terwijl het instrument veel meer is dan dat. Vandaar dat het festival vol stond met verrassingen waarbij steeds een ander aspect van het orgel naar voren kwam.

De reden waarom in het festival het orgel centraal stond is de kentering die men ziet in de belangstelling voor het orgel. Na een periode van verminderende belangstelling lijkt het tij enigszins te keren. Van dit moment wilde men gebruik maken. De aanleiding voor het festival was ook het feit dat de grootste Nederlandse orgelcomponist Jan Pieterszoon Sweelinck 450 jaar geleden in Amsterdam overleed. Zijn roem breidde zich over heel Europa uit. Sweelinck was geen kerkorganist maar stadsorganist. In de protestantse kerken uit zijn tijd klonk geen orgelspel. Sweelinck gebruikte dus het orgel als wereldlijk concertinstrument.


Menu:    Home    Agenda    Gebruik    De Nieuwe Kerk    Vrijwilligers    Route en contact